Historia

Historia firmy sięga roku 1991. Początkowo Zdzisław Wągrodzki  otworzył sklep mięsny w wydzierżawionym sklep w Błoniu, ale już wtedy zaczął myśleć o powiększeniu działalności. Dzięki wielkiemu samozaparciu i ciężkiej pracy rozpoczął rozbudową własnego zakładu w rodzinnej miejscowości żony.

Początkowo firma zatrudniał 5 osób prowadził ją sam Zdzisław, z biegiem lat w roku 2001 przekształcił w spółką cywilną prowadził ją z synem Pawłem i córką Małgorzatą. W 2005 roku córka Małgorzata wystąpiła z firmy, a na jej miejsce weszła żona Zdzisława Bożena w tym samym czasie został oddany do użytku nowo rozbudowany obiekt, dostosowany do standardów unijnych wyposażony w nowoczesną linię rozbiorową trzody chlewnej oraz hale produkcyjne.

W roku 2010r. po śmierci Zdzisława. Została ponownie przekształtowana w spółką Zoo prowadzaną przez Bożeną Wągrodzką i syna Pawła, który zajmuje się technologiom żywności oraz produkcją wędliny w firmie rodzinnej.

Obecnie zatrudnionych jest 15 osób. Firma KARK – POL SP. Z o.o. pracuje na dwie zmiany, produkuje dziennie ok. 1 ton mięsa i wędlin. W ofercie zakładu znajduje się około 90 asortymentów, z czego 3/4 wyprodukowana jest w oparciu o tradycyjne receptury pozyskane od dawnych masarzy. Jak mówi właścicielka:

„salcesony i kaszanki wyprodukowane według dawnych przepisów mają po prostu inny smak. Lubię dobrze zjeść i nie wyobrażam sobie dnia bez kiełbasy zwyczajnej, a nasza jest jedyna. Do produkcji  wyrobów tradycyjnych używamy naturalnych przypraw soli, pieprzu, czosnku, cebuli, a mięso pochodzi ze świń hodowanych w naszym rejonie”.

Dzięki czemu mięso jest dostarczana do naszej firmy najwyższej, jakości. Wyroby sprzedawane są w firmowym sklepie województwa mazowieckiego.

Państwo Wągrodzcy nie zapominają o najbardziej potrzebujących. Od lat wspierają pobliskie przedszkola, szkoły oraz organizacje dbając o rozwój relacji środowiskowo – społecznych.